Ren luftfart

Innovasjonsarena for smart luftmobilitet

Avinor og Luftfartstilsynets ambisjon er at Norge skal være en viktig arena i verden for elektrifisering av luftfarten, som inkluderer batterielektrisk, hybridelektrisk, Sustainable Aviation Fuel (SAF), H2 (hydrogen) forbrenning eller H2 elektrisk framdrift.

Air24
21.9.22 8:45

Elektrifiserte flytyper og økosystemer vil spille en stor rolle i det grønne skiftet.

Om noen år vil det være billigere, enklere og mer fleksibelt å reise med fly. Og best av alt: Flyreiser blir klimanøytrale!

Tidlig i november 2021 avduket Embraer sin visjon for framtiden med fire konseptfly, under familienavnet Energia. Med løsninger som inkluderer hydrogen, elektrisk, SAF og hybriddesign, har den brasilianske flyprodusenten satt et ambisiøst mål om å introdusere flyene i markedet fra 2030 til 2040. Illustrasjoner: Embraer

Roland Berger, et kjent konsulentselskap i München, har innen august 2021 registrert mer enn 280 fossilfrie flyprosjekter over hele verden. Mange store flyselskaper, fly- og bilprodusenter deltar i prosjektene. Utviklingen gir et stort potensial for norske innovasjonsmiljøer og norsk industri.

Alice fra Eviation. Commuteren er under utvikling i Israel og USA, og har 440 NM rekkevidde, plass til 9 passasjerer og maks løftekapasitet til 1100 kg. Flyet bygges i 95% komposittmateriale med T-hale og to elektriske motorer montert på pylons. Maks cruisehastighet er 250 kts.

«Første halvdel av 2021 kom 11 nye prosjekter i Europa, Nord-Amerika, Sør-Amerika og Israel. Trenden viser en overgang fra elektriske og hybride framdriftsteknikker mot hydrogenfremdrift, som utgjorde 36% av prosjektene som ble annonsert i 2021», rapporterer Roland Berger.

«FoU-boomen innen elektrifisert framdriftsteknologi startet i 2016. Flere dusin nye prosjekter og startups dukket opp. Spol fram til 2021, og omtrent 280 slike luftfartsprosjekter er i gang rundt om i verden, med omtrent 85 prosent av dem i Europa og Nord-Amerika. Og den voksende trenden ser ut til å fortsette», ifølge rapporten.

Bidrar til regional vekst, ifølge Swedavia

Swedavia mener nye elektrifiserte flyruter vil være «et supplement til dagens flyreiser, bidra til regional vekst og skape nye næringer, bedrifter og arbeidsplasser».

Norske Equator fortsetter utviklingen av amfibieflyet Xcursion etter flytting fra Kjeller til Jarlsberg. Under Arendalsuka i 2021 offentliggjorde Equator et samarbeid om design av Byfly X10 (bildet), et annet elektrisk amfibiefly som etter planen skal være på markedet innen 2030. Foto: Equator


På sikt vil luftfart være den mest miljøvennlige transportmåten, med fordelene av nye elektrifiserte flysystemer.

Økt bruk av digitalisering muliggjør «dør-til-dør»-løsninger i synergi med kollektivtransport.


CEO Anders Forslund (to fra høyre) i startup-selskapet Heart Aerospace viser fram elektriske ES-19 for HRH Prince Daniel og Tomas Eneroth (til høyre), svensk minister for infrastruktur, i lokalene på Säve flyplass høsten 2020. Anders Forslund sa opp forskerjobben ved Shalmers tekniska högskola i Göteborg for å bygge ES-19 etter at Avinor satte som mål at all norsk flytrafikk skal være elektrisk innen 2040. Foto: Heart Aerospace

Grønn luftfart vil øke bruken av allmennflyplasser og styrke konkurranseevnen, ifølge NASA, som har lansert en nasjonal kampanje for «Advanced Air Mobility».
AKTUELT FRA
Air24

Redaksjonen i Air24

Vil du abonnere på nyheter?

Få tilsendt siste nytt om utviklingen innen bærekraftig luftfart og smart mobilitet rett til din epostadresse.

Takk! Din påmelding er sendt!
Oops! Det har oppstått en feil ved innsending!
REN LUFTFART

Hva betyr ren luftfart for deg?

Elektrifisering av luftfarten er i startgropa. Nye flysystemer er mer miljøvennlige, enklere og bidrar til bedre tilgjengelighet og smartere mobilitet.